Într-o sală arhiplină, comunitatea specialiştilor, pasionaţilor şi învăţăceilor domeniului istoric a fost martora unui dublu eveniment editorial, menit să marcheze cei 50 de ani de activitate a Universităţii „Ovidius” Constanţa. Gazdă şi moderator al evenimentului a fost decanul facultăţii, domnul conferenţiar universitar doctor Daniel Flaut, care a precizat că Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a universităţii tomitane dovedeşte că este o instituţie serioasă, unde se face şcoală în mod temeinic.

Despre primul volum, „Timp pentru istorii controversate: 1878 – 2008. 130 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Rusia”, au vorbit doamna conferenţiar universitar doctor Mariana Cojoc, prodecan al facultăţii, şi domnul conferenţiar universitar doctor Florin Anghel, secretarul ştiinţific al instituţiei. În cuvântul său, doamna prodecan a ţinut să mulţumească echipei cu care a elaborat cartea, în fapt a VII-a ediţie a „Analelor” constănţene.

În partea a doua a fost lansat volumul („Revoluţia română din decembrie 1989 în Dobrogea”) semnat de domnul profesor universitar doctor Marian Cojoc, prorectorul Universităţii „Ovidius” Constanţa, volum apărut la Editura Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi beneficiind de prefaţa profesorului universitar doctor Ioan Scurtu, mentor şi conducător de doctorat al autorului, şi de postfaţa profesorului universitar doctor Ion Calafeteanu, director al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, prezent la manifestarea de la Constanţa. Cartea aduce în atenţia celor interesaţi de evenimentele din Decembrie 1989 un număr de 65 de documente de primă mână, documente care ne arată modul în care au acţionat, în acele momente, oameni şi instituţii ale României. La lansarea volumului au participat: viceconsulii Turciei şi Rusiei la Constanţa, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu, profesor universitar doctor Nuredin Ibram, conf. univ. dr. Stoica Lascu, conf. univ. dr. Ana Maria Munteanu, Virgil Coman, directorul Arhivelor constănţene,  şi prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, care a şi vorbit despre volum, ca participant activ la evenimente, dar şi din perspectiva de reputat cercetător al istoriei contemporane.

În discursul său, profesorul Marian Cojoc a precizat că volumul nu face decât să deschidă lunga serie a cercetărilor legate de evenimentele revoluţionare, făcând precizarea că, pe lângă informaţie şi talent, e nevoie şi de credibilitate, calitate pe care puţini dintre cei care au scris despre Decembrie 1989 o au. Totodată, domnul prorector a ţinut să mulţumească şi tinerilor masteranzi Costel Coroban şi Andreea Neofotis, care au contribuit la apariţia celor 2 volume.

Anunțuri