Ziua de 12 iulie este  o zi cu semnificaţie aparte în istorie, fie şi numai dacă ne gândim la moartea, în 1536, a umanistului olandez Erasmus din Rotterdam ori la naşterea, în 1912, a lui Nicolae Steinhardt. Pentru spaţiul dobrogean, în general, şi pentru mediul academic tomitan, în special, 12 iulie consemnează naşterea uneia dintre personalităţile deosebite ale istoriografiei româneşti: profesorul universitar doctor Marian COJOC.

Născut în Petroşanii Dobrogei (actualmente, comuna Deleni din judeţul Constanţa – n.m.), la 12 iulie 1960, profesorul Marian Cojoc îşi desărvârşeşte studiile la Universitatea din Bucureşti, loc în care dobândeşte şi titlul de Doctor în Istorie, sub îndrumarea reputatului istoric Ioan Scurtu. Experienţa acumulată în cei peste 25 de ani de activitate didactică, timp în care a parcurs traseul de la profesor de şcoală generală la poziţia de profesor universitar şi prorector pentru probleme de învăţământ al Universităţii „Ovidius” Constanţa, îl recomandă pe domnul Cojoc să fie una dintre vocile cu autoritate în ceea ce priveşte învăţământul românesc.

Dar prorectorul Cojoc nu este doar un profesor şi-atât, ci şi un MARE OM. De multe ori i-am cerut sfatul, iar încurajările domniei sale, fie şi numai prin schiţarea unui zâmbet discret, mi-au fost reazăm în cei şapte ani în care ne-am intersectat pe holurile Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, dumnealui ca profesor, iar eu ca învăţăcel în ale istoriei. Un profesor mare nu este doar cel care are informaţii cât să încapă pe o mie de hard-uri, ci acela care, prin inteligenţă şi dragoste faţă de meserie şi studenţi, ştie să insufle celor din faţa sa floarea pasiunii pentru muza Clio. Un astfel de profesor este şi Marian Cojoc.

La zi aniversară, îi urez să fie SĂNĂTOS, la fel de AMBIŢIOS în promovarea VALORII şi plin de RĂBDARE, fiindcă noi (eu, cel puţin!) avem tare nevoie de Domnia Sa!

LA MULŢI ANI, DOMNULE PRORECTOR!

Anunțuri