12 octombrie poate fi o zi ca oricare alta pentru foarte multă lume, însă pentru mine, pentru ceea ce sunt şi sper că voi deveni, este o zi specială, o zi în care gândurile mele bune, însoţite de întreaga mea consideraţie, se îndreaptă spre unul dintre dascălii mei, reputatul istoric constănţean VALENTIN CIORBEA, profesor de istorie contemporană universală, îndrumătorul a numeroase serii de studenţi, masteranzi şi doctoranzi ai Academiei de Marină „Mircea cel Bătrân” şi ai Universităţii „Ovidius” , ambele din Constanţa.

Astăzi, profesorul universitar doctor Valentin Ciorbea împlineşte frumoasa vârstă de 65 de ani, o vârstă la care cei mai mulţi se retrag pentru a-şi scrie memoriile… Se poate oare retrage profesorul Ciorbea din activitate? Sunt sigur că nu, fiindcă un istoric adevărat, un cercetător autentic – aşa cum este profesorul Ciorbea – nu spune pas niciodată… El (cercetătorul – n.m.) este o furnică uriaşă, o furnică incapabilă să renunţe la munca şi idealul ei. Asemenea furnicii, ce adună grăunte cu grăunte, profesorul Ciorbea a luptat mereu, neţinând seama de costuri, pentru a-şi strânge informaţiile, pe care ni le-a redat cu profesionalism şi inteligenţă.

L-am privit, întotdeauna, pe profesorul Ciorbea cu emoţie şi respect, admirându-i autoritatea netotalitară, rigurozitatea ştiinţifică ori excepţionala-i voce, asemănătoare cu a marelui actor Gheorghe Cozorici. Dacă ai citit cât de cât şi dacă  ai o doză, fie ea cât de mică, de modestie, e foarte greu să te numeşti intelectual în faţa unui asemenea munte.

La zi aniversară, vă doresc, domnule profesor, să ne trăiţi, să ne certaţi, să ne îndrumaţi! A, era să uit că aveţi o datorie faţă de toţi cei care vă preţuiesc: cele trei volume ale Seriei „Din istoria secolului XX”.

LA MULŢI ANI, DOMNULE PROFESOR!

Anunțuri