Venită pe lume în spaţiul generos al Năsăudului, la 19 februarie 1940, Maria Butaciu-Dragu este acum un nume cunoscut al cântecului popular românesc, o interpretă desăvârşită a doinei transilvane.

Cântecul, dansul şi portul popular sunt dovezi ale continuităţii neamului românesc în arealul circumscris spaţiului carpato-danubiano-pontic, constituindu-se în prezent în valori arhetipale ale culturii române. Se impune însă nevoia de a nu confunda cântecul, dansul şi portul tradiţional cu multitudinea producţiilor pseudo-folclorice ce au inundat ecranele televizoarelor. În această imensă mare a kitsch-ului cu pretenţii de autentică tradiţie, în fapt o crimă comisă împotrivă valorilor identitare româneşti, mai sunt încă păstrători ai doinei, baladei ori cântecului ritualic… Între ei, la loc de cinste se află şi îndrăgita artistă Maria Butaciu-Dragu, interpreta unor şlagăre – dacă putem utiliza astfel de termeni pentru cântecul popular –, precum: „Firule, măi fir de iarbă”, „Povestea puiului de cerb”, „Bade, pălărie nouă”, „Mândru zice cetera”, „Vine trenul din Ardeal” etc. Fie duioase până la lacrimi, fie pline de viaţă, cântecele ei fac parte din fonoteca de aur a acestui popor.

Deşi vremea s-a scurs,  cariera artistei numărând 53 de ani de la efectuarea primelor înregistrări în studioul clujean al Radiodifuziunii române şi 51 – la 1 aprilie a.c. – de la angajarea, în urma unui examen riguros, la marele ansamblu „Ciocârlia” din Capitală, chipul Mariei Butaciu-Dragu păstrează şi acum lumina Salvei natale, acea lumină a purităţii sufleteşti a ţăranului român. Iar glasul, glasul care i-a dat pâinea cea de toate zilele şi care a încălzit inimile a milioane de români, încă îi merge, încă „sună” – aşa cum se spune în lumea cântăreţilor… Un glas care, dacă s-ar fi auzit peste Ocean, ar fi adus în conturile bancare ale purtătoarei milioane de dolari. Dar a rămas aici, să potolească doruri, să dăltuiască adânc în conştiinţele prezente şi cele viitoare, să dăruiască dragoste…

La aniversare, îi dorim cunoscutei artiste să aibă parte de sănătate, dragoste şi să se bucure în continuare de harul pe care i l-a dăruit Bunul Dumnezeu.

La Mulţi şi Fericiţi Ani!

Anunțuri