29 martie este ziua de naştere a actorului Mihai Sorin Vasilescu, un om a cărui inimă a bătut mulţi ani în acelaşi timp cu Revista constănţeană. A fost iubit, apreciat, hulit… Dar nimeni nu l-a putut acuza că nu şi-a iubit meseria şi teatrul pe care l-a condus, aşa după cum nu putem zice că nu s-a dăruit întru totul, dimpreună cu o echipă frumoasă şi tânără, cauzei singurului festival al genului – Festivalul Naţional al Teatrelor de Revistă din România. „Fantasio” nu mai era cel de pe vremuri, cu Jean, cu Gelu, cu Fritz sau cu Mariana Cerconi, dar nici vremurile nu mai erau cele de odinioară.  Din vechea gardă venea Dumitru Caramitru, precum şi o serie de actori ai Secţiei pentru copii şi tineret, dar au sosit în teatru şi alte figuri importante al Noii Reviste, precum Florin Zăncescu, Maria Lupu-Vasilescu sau Mariana Darian. Corpul de balet al Revistei constănţene, cu maestrul coregraf Fănică Lupu în frunte, şi orchestra, sub bagheta compozitorului Dumitru Lupu au continuat munca unor Aurel Manolache sau Cornel Patrichi, bucurându-se de multe şi mari succese. Tot directorul Vasilescu se face „ vinovat” de aducerea în teatru a marilor artişti Ileana Ploscaru, Emil Sassu şi Ilie Gănţoiu, de la care au „furat” meserie tinerii dar valoroşii Mirela Pană, Luciana Crudu, Jimmy Maximencu, Dan Constantin, Sorin Mocanu, Dan Cojocaru, Laurenţiu Vlad, Ileana Şipoteanu, Fane Glinţă, Ovidiu Popescu…Mihai Sorin Vasilescu in rolul FalstaffCu toate acestea,  Mihai Sorin Vasilescu a continuat să fie şi actor. Din toate rolurile în care l-am văzut – comedie muzicală, revistă sau musical –, rolul care m-a impresionat a fost cel al „muieraticului ştrengar” John Falstaff, într-o montare a regretatului regizor Alexandru Darian după William Shakespeare, muzica spectacolui fiind compusă de Nicu Alifantis. La mai bine de cincisprezece ani de la premieră, rolul făcut de domnul Vasilescu mi se pare, fără a mă teme că exagerez câtuşi de puţin, un rol mare şi, aşa cum se spune în teatru, rolul vieţii sale de până acum. Un Falstaff  hazliu şi fricos, pătimaş şi ironic. Un personaj viu, plin de culoare, un om în toată puterea cuvântului, cu nevoile şi trăirile sale. Un „erou” al lumii normale, căruia Mihai Sorin Vasilescu i-a aflat secretul, redându-l cu autentic talent.

Astăzi, cel care l-a întruchipat pe  Falstaff împlineşte o frumoasă vârstă, prilej pentru mine de a-i trasmite gânduri frumoase, cu sănătate şi dragoste, dar şi cu roluri pe măsura generozităţii maestrului.

La Mulţi şi Fericiţi Ani, domnule Mihai Sorin Vasilescu!

                                                                                        Fotografia: Mihai Sorin Vasilescu, în rolul John Falstaff din „Falstaff-story”, musical de Alexandru Darian şi Nicu Alifantis, după William Shakespeare (sursa fotografiei: http://www.facebook.com)

Anunțuri