Mă uit, cu detaşare şi cu o oarecare silă, la felul în care se petrec lucrurile în societatea românească. Nimeni nu este mulţumit şi nimic nu merge aşa cum ar trebui să meargă într-o societate cât de cât democratică. Parlamentarii fac legi interpretabile, economia funcţionează greoi, iar producţia autohtonă „lipseşte cu desăvârşire”. Justiţia este deservită fie de judecători şi procurori corupţi, fie de nebuni cu acte în regulă. Majorităţile politice se fac cu şantaj, cu ajutorul DNA-ului DIVINEI Codruţa sau la recomandarea STĂPÂNULUI Klemm, prin instrumentarea unor dosare realizate pe bază de suspiciuni rezonabile şi nu pe probe solide sau prin decredibilizare şi crearea unei imagini de „vampir” care, vorba lui Nenea Iancu, „suge sângele poporului”.

Nu sunt un fan al corupţilor, nu accept ca unii să-şi sporească averea pe spinarea contribuabililor, nu vreau ca generaţiile viitoare să plătească datoriile făcute, din prostie, răutate sau lăcomie, de un x sau de un y politic sau tehnocrat. Dar m-am săturat de sloganul cu „lupta împotriva corupţiei”, devenit deja parte a limbajului de lemn, folosit de toată lumea, de la procurori şi judecători  până la politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile şi elevi de gimnaziu. Tot aşa cum m-am săturat şi de lupta împotriva comunismului. Nu eşti de acord cu avortul, tinerii frumoşi şi liberi te taxează drept comunist. Nu vrei să consumi droguri sau să te îmbeţi, hop cu anticomuniştii pe capul tău. Te încăpăţânezi să nu te închini în faţa „Colectivilor”, rişti să fii etichetat corupt şi comunist. Şi tot aşa… Soluţii există, dar e mai uşor să bagi la beci un primar, ministru sau parlamentar pe bază de suspiciuni rezonabile, să-l sperii şi să-l forţezi să nu mai candideze sau, în cazul în care nu se lasă „convins”, să-l trimiţi pentru 3-4 ani după gratii.

            Lupta împotriva corupţiei trebuie să devină, ca şi în cazul consumului de droguri, lupta pentru prevenirea corupţiei. Cum? Simplu. Prin susţinerea capitalului autohton, prin dezvoltarea agriculturii şi a industriei alimentare, prin promovarea şi elaborarea unor acte normative clare şi simple, care să fie înţelese, cunoscute  şi mai ales să poată fi respectate de cât mai mulţi cetăţeni, prin creşterea nivelului de trai, prin implementarea unei viziuni naţionale şi independente în proiectul de ţară al României.

 

Anunțuri